Back to projects

DIAC Conference Center

The Swiss Bureau team had the pleasure of working on yet another TECOM project to create a conference center offering functionality and elegance in this minimalist space. The Dubai International Academic City (DIAC) was built to be a base for schools, colleges, and universities with more than 12,000 students studying in 13 international higher education institutes. The DIAC Centre was envisioned to be a central hub for the whole area with a state of the art conference center and offices for the management team of DIAC.  The client, TECOM Group wanted the design to be chic, contemporary and more importantly a design that would be timeless and still be on trend, years down the line. After several design workshops with the client, SBID narrowed down on a mood that had a minimalist tone with a palette of natural materials like concrete and wood juxtaposing each other. Using few materials but using these materials in different forms was a design principle used throughout the space.

Wood was used in the form of louvers, we also used it as plain paneling in a proportion which resulted in it being a key feature of the project. Concrete flooring was used in different tones with a border in a darker accent that also served as a wayfinding feature. One of the key materials introduced into the space was tinted glass. Rather than using clear glass for all the partitions and doors, tinted glass added a level of privacy into the spaces. Graphics and Signage also serve as a design feature in the space. With a neutral palette, black was introduced in the signage to create a strong bold impact. The Signage was also integrated with the groove lines that add movement into the space. Keeping wellness principles in mind, plants were introduced and the only accent colour used is that green tone.

The main space of the design is the conference center. This is a configuration of three rooms which can be converted into a single large space through the use of foldable partitions that are also acoustically treated. All of these rooms spill out onto the one large pre-conference space. Buffet counters are cleverly integrated into the peripheral walls, giving the illusion of a wider space. A bench is also integrated into one of the peripheral walls adding an accent feature into the

ClientTECOM GroupLocationDubai International Academic CityProject Date2017Size15,000ScopeDesign Consultancy

United Arab Emirates

Bay Square, Bldg 6. Office 105
Business Bay
PO BOX 111581 Dubai – UAE
+9714 277 0402
info@sb-id.com

Switzerland

7th Avenue de Rumine
1005 Lausanne, Switzerland
+41 21 317 54 65
info@edifice.ch

Subscribe Newsletter

Privacy Preference Center